Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με την συνυπογραφή 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων στα Πρoγράμματα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ).
Οι βουλευτές τονίζουν ότι από την αδιαφορία της κυβέρνησης, έχει χαθεί το πρώτο έτος υλοποίησης 2023 των προγραμμάτων Ο.Ε.Φ. και οδεύουμε ολοταχώς και απροκάλυπτα στο να χαθεί και το δεύτερο έτος υλοποίησης. Αυτή η κυβερνητική αδιαφορία φέρνει τους ελαιουργούς σε οριακή κατάσταση, οι οποίοι σηκώνουν τεράστια οικονομικά κόστη, ενώ σε πολλές περιοχές, όπως η Κέρκυρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ειδικότερων συνθηκών υπερθέρμανσης ο ελαιώνας βρίσκεται σε υπαρκτό κίνδυνο αφανισμού. Είναι τεράστια η σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη της χώρας, και τα προγράμματα των Ο.Ε.Φ. τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Εθνικό Προϋπολογισμό, είναι ζωτικής σημασίας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να μερινήσει και να ενεργήσει άμεσα ώστε να μην χαθεί και το έτος 2024 υλοποίησης από τα προγράμματα Ο.Ε.Φ.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα : «Προγράμματα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) – Κίνδυνος Απώλειας Κοινοτικών Πόρων»
Τα προγράμματα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων, γνωστά και ως προγράμματα Ο.Ε.Φ, θεσπίστηκαν με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2003/04, για την ενίσχυση δραστηριοτήτων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του Ελαιόλαδου και της Επιτραπέζιας ελιάς, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαφάνεια της αγοράς. Τα προγράμματα αυτά υποβάλλονται από συλλογικά σχήματα που έχουν αναγνωριστεί ως Οργανώσεις Παραγωγών (397/18235/16-02-2017) και υλοποιούνται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία ετησίως ανέρχεται σε σχεδόν 10 εκ €.
Από το 2006 η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιείται ανά τριετίες (2006-2009, 2009-2012, 2012-2015, 2015-2018, 2018-2021) με εξαίρεση 2021-2022 που είχαν διετή ισχύ. Η διετία προέκυψε καθώς από το 2023 και εντεύθεν θα έμπαινε σε ισχύει η νέα Κοινή Γεωργική Πολική 2023-2027, μέσω της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας. Σημειωτέον πως για πρώτη φορά η ίδια η Ελλάδα προσδιόρισε το Στρατηγικό της Σχέδιο στην Ευρώπη.
Σήμερα, δηλαδή ενάμιση χρόνο αργότερα, ακόμα αναμένεται η έναρξη των προγραμμάτων Ο.Ε.Φ. Έχει χαθεί το πρώτο έτος υλοποίησης το 2023 και οδεύουμε ολοταχώς και απροκάλυπτα στο να χαθεί και το δεύτερο έτος υλοποίησης το 2024. Το μόνο που έχει καταφέρει η Ελλάδα από την αρχή του 2023, στο πλαίσιο ενός γενικότερου αιτήματος τροποποίησης του στρατηγικού της σχεδίου στις 28/12/2023, να λάβει από την Ευρώπη την έγκριση για κάποιες δευτερεύουσες αλλαγές και στα προγράμματα Ο.Ε.Φ. την 28/02/2024.
Επειδή υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνος να χαθεί και το δεύτερο έτος υλοποίησης 2024.
Επειδή είναι τεράστια η σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη της χώρας, αλλά και δεδομένου ότι τα προγράμματα των Ο.Ε.Φ. χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Εθνικό Προϋπολογισμό.
Επειδή, οι αγρότες μας σηκώνουν τεράστια οικονομικά κόστη, ενώ σε πολλές περιοχές, όπως η Κέρκυρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ειδικότερων συνθηκών υπερθέρμανσης ο ελαιώνας βρίσκεται σε υπαρκτό κίνδυνο αφανισμού.
Επειδή η αγροτική κοινότητα είναι ανάστατη.
Άρα, από όλη αυτή την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ερωτάται ο κ.Υπουργός:
1. Εφόσον έγινε αίτημα τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου, για ποιο λόγο δεν μεταφέρθηκαν στα επόμενα έτη υλοποίησης των Ο.Ε.Φ. τα εγκεκριμένα κονδύλια του 2023 που δεν απορροφήθηκαν; Τελικά τί απέγιναν τα χρήματα αυτά;
- Η επί ενάμιση χρόνο καθυστέρηση στη έναρξη των προγραμμάτων Ο.Ε.Φ. ουσιαστικά πρόκειται για διπλή καθυστέρηση τόσο πριν όσο και μετά την τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Έχει οριστεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών;
- Σύμφωνα με την πολιτική σας, η υποχρέωση της τήρησης ενός ορισμένου χρονοδιαγράμματος αφορά μόνο τους ενδιαφερόμενους ενός προγράμματος ή αφορά και το ίδιο το κράτος;
- Προτίθεστε να αναλάβετε κάποια επιπλέον μέτρα από αυτά που ορίζονται στο Στρατηγικό Σχέδιο, ως εργαλεία για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να μην τους μεταβιβαστεί απλώς αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που έχετε δημιουργήσει;
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξανδρος –Χρήστος Αυλωνίτης
Αποστολάκης Ευάγγελος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γιώργος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Ζαμπαρας Μίλτος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κοντοτόλη Μαρίνα
Κόκκαλης Βασίλειος
Κυριακή Μάλαμα
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Παππάς Πέτρος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος