Σχολικά γεύματα: Έντονη η ανησυχία από γονείς και εκπαιδευτικούς για τη ποιότητα των γευμάτων που χορηγούνται σε μαθητές των σχολείων όλης της χώρα
Με πρωτοβουλία της Ράνιας Θρασκιά, βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης, αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας αρμόδιας για την Ειδική Αγωγή και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για την καταλληλότητα των σχολικών γευμάτων και τη διαδικασία χορήγησής τους. Την ερώτηση συνυπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή το τραγικό συμβάν της Λαμίας όπου μαθητές υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από τα σχολικά γεύματα και αμέσως μετά έγινε εμπρησμός στο εργοστάσιο που τα κατασκεύαζε, τονίζεται ο προβληματισμός των γονέων και εκπαιδευτικών όλης της χώρας και ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης τι θα πράξουν ώστε να γίνονται αποτελεσματικότεροι έλεγχοι της ποιότητας αυτών των γευμάτων και να βελτιωθεί η διαδικασία ανάθεσης της παραγωγής τους.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υγείας
ΘΕΜΑ: Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων: Έντονη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών όλης της χώρας για τον έλεγχο ποιότητας των γευμάτων και την επιλογή των αναδόχων του προγράμματος
Η Κυβέρνηση υλοποιεί, σύμφωνα με την ΚΥΑ 83695/22-9-23, μέσω του ΟΠΕΚΑ, το πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2023-24.
Η ως άνω διαδικασία εκτελείται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 12 του Ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22), όπου την αρμοδιότητα κατάρτισης, συντονισμού και εποπτείας του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» έχει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία, κατόπιν της συγκρότησής του με το Π.Δ. 77/2023 στο ΦΕΚ Α’/130/27-6-2023, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Περαιτέρω, με βάση τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. Δ14/οικ.21446/488/11-04-2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1299) η διαχείριση του προγράμματος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ο οποίος, ως φορέας του προγράμματος, αναλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την εκτέλεση των συμβάσεων που υπογράφονται με τους αναδόχους στους οποίους κατακυρώνονται οι προμήθειες (παρακολούθηση εκτέλεσης, παραλαβή παραδοτέων, επιβολή κυρώσεων, ποινικών ρητρών και ό,τι άλλο προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την ολοκλήρωση της προμήθειας), συστήνει την απαιτούμενη Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, εντοπίζει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και μεριμνά για την έγκαιρη επίλυσή τους, εφόσον έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος. Τέλος, υποβάλλει προς το αρμόδιο Υπουργείο έκθεση προόδου, σε μηνιαία βάση που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: τον αριθμό των σχολικών γευμάτων που διανεμήθηκαν ανά σχολείο και Δήμο, το ενδεικτικό κόστος αυτών, τα τυχόν προβλήματα που εντοπίστηκαν και τις ενέργειες που απαιτήθηκαν για την επίλυσή τους και όποια άλλη πληροφορία κρίνεται κάθε φορά ως απαραίτητη.
Δυστυχώς όμως στις 17/5/2024, σημαντικός αριθμός μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Λαμίας, εμφάνισε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μετά την κατανάλωση των σχολικών αυτών γευμάτων. Αυτό οδήγησε τα παιδιά και τους γονείς να απευθυνθούν τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όσο και σε ιδιώτες ιατρούς για τη λήψη της αναγκαίας φροντίδας καθώς και σχετικών οδηγιών για την ανάρρωσή τους, ενώ κατατέθηκε και σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία Λαμίας.
Επιπλέον στις 19/5/2024, το εργοστάσιο του αναδόχου αυτών των σχολικών γευμάτων καταστράφηκε από πυρκαγιά που οφείλεται σε εμπρησμό σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής.
Με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν στη Λαμία, την τροφική δηλητηρίαση μαθητών από τα σχολικά γεύματα που τους χορηγήθηκαν αλλά και την πυρκαγιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάζονταν – λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση του συμβάντος – είναι πλέον διάχυτη και έντονη η ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών όλης της χώρας για την ποιότητα των σχολικών αυτών γευμάτων που χορηγούνται στα παιδιά τους και την διαδικασία που ακολουθείται ως προς την επιλογή των αναδόχων και τον έλεγχο τους.
Επειδή σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, άρθρο 21 παράγραφος 3, η προστασία της υγείας αποτελεί θεμελιώδες ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα, για το οποίο μεριμνά το Κράτος.
Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις για τα σχολικά γεύματα όπως ισχύουν, αρμόδιο να εποπτεύει τη διαδικασία χορήγησης των σχολικών γευμάτων είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνεργαζόμενο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τα αρμόδια όργανα ελέγχου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Επειδή η ασφάλεια της υγείας ιδιαίτερα των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας πρέπει να είναι εντονότερη και αποτελεσματική.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, τι προτίθενται να πράξουν ως προς:
1) Τη διαδικασία ανάθεσης της χορήγησης σχολικών γευμάτων, όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής τους, λαμβανομένων υπόψιν της προσφερόμενης τιμής ανά γεύμα και της ποιότητας των γευμάτων αυτών
2) Το συχνότερο και αποδοτικότερο έλεγχο τροφικής και θρεπτικής καταλληλότητας αυτών των γευμάτων
3) Ποιες τροποποιήσεις διατάξεων θα εισηγηθούν για τη βελτίωση και ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων στη νέα σχολική χρονιά 2024-25;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Ακρίτα Έλενα
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Τζάκρη Θεοδώρα
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος