*άρθρο Αλ.Αυλωνίτη στην Αυγή της Κυριακής 17/03

Φάνηκαν οι ευθύνες στην Εξεταστική Επιτροπή των Τεμπών. Δικαιοσύνη τώρα.

Επί σχεδόν 4 μήνες ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» βίωσα ως άνθρωπος, ως νομικός και ως βουλευτής την απίστευτη διαχρονική ευθύνη των πολιτικών εκπροσώπων και κρατικών υπευθύνων που τις υπηρετούν.

Μετράω πλέον των τριών δεκαετιών ασχολούμενος σχεδόν αμιγώς με ποινικές υποθέσεις ως δικηγόρος.

Όμως η υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών που εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, της οποίας ήμουν μέλος , ξεπερνά την εμπειρία μου και συγκλονίζει το συναισθηματικό μου κόσμο. Το ίδιο θεωρώ συμβαίνει και στη κοινωνία και στα περισσότερα μέλη της Επιτροπής αυτής.

Εξετάσαμε πρώην Υπουργούς Μεταφορών. Εξετάσαμε Υπεύθυνους της ΕΡΓΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Hellenic Train. Εξετάσαμε πραγματογνώμονες. Εξετάσαμε αυτόπτη μάρτυρα/θύμα. Εξετάσαμε συγγενή των θυμάτων.

Πολλές ημέρες, συνεχείς ώρες. Παρότι ένιωσα αρκετές φορές σωματική κούραση, ποτέ δεν ένιωσα ψυχική κούραση. Έπρεπε να συνεχίσουμε. Έπρεπε να αποκαλύψουμε την αλήθεια. 57 ψυχές χάθηκαν και 180 τραυματίστηκαν. Πολλοί περισσότεροι θα ζουν στη μνήμη τους την εφιαλτική αυτή νύχτα

Φάνηκε η απόπειρα συγκάλυψης.

Το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής απέρριψε την εξέταση μαρτύρων, πραγματογνωμόνων κλπ και το αίτημα μας να λάβουμε γνώση της ποινικής δικογραφία, της οποίας τμήμα απεστάλη μετά την αυθαίρετη λήξη των εργασιών της. Αιτήματα που σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε προτείνει από την αρχή των εργασιών της.

Φάνηκαν οι ευθύνες.

Πώς να μην μιλήσουμε λοιπόν για συγκάλυψη ευθυνών πολιτικών προσώπων και ειδικά του πρώην Υπουργού κ. Καραμανλή; Δεν το χωρά ο νους πόσες διαχρονικές εγκληματικές παραλείψεις και εγκληματικές συμπεριφορές οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι από τις παραλείψεις αυτές υπήρχε το ενδεχόμενο να επέλθει θάνατος ή σωματική βλάβη σε επιβαίνοντες και προσωπικό, και αποδέχονταν το αποτέλεσμα του θανάτου ή σωματικών βλαβών, τουλάχιστον ως ενδεχόμενο.

Ποιος από μας θα ξεχάσει ότι επί 45 μήνες δεν επισκεύασαν την κατεστραμμένη από πυρκαγιά τηλεδιοίκηση της Λάρισας; Αν την είχαν επισκευάσει θα υπήρχαν μηδενικές σχεδόν πιθανότητες να γίνει η σύγκρουση. Ποιος θα ξεχάσει Ποιος διόρισε τον 58 χρόνο μοιραίο σταθμάρχη; Ποιος θα κλείσει τα μάτια στην ανεκτέλεστο σύμβαση 717; Γιατί δεν θεσμοθετήθηκαν οι Εθνικοί Κανόνες Ασφαλείας;

Πολλά θα μπορούσα να αναφέρω.

Η ευθύνη είναι προσωποποιημένη, πρέπει να είναι προσωποποιημένη. Οι υπεύθυνοι έχουν όνομα και επώνυμο και η δικαιοσύνη να αποδώσει άμεσα στις ευθύνες και να καταδικαστούν οι ένοχοι.

Επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες για επιχείρηση συγκάλυψης και εντός και εκτός της επιτροπής.

Η μεταφορά βαγονιών σε αφύλακτο μέρος, η απομάκρυνση σημαντικού όγκου εδάφους από τον τόπο του δυστυχήματος και η επιχωμάτωση του σημείου με νέο υλικό τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα, αποτελούν ενέργειες για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.

Προέκυψαν βάσιμες ενδείξεις ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομο φορτίο, καθώς μέσω διαφόρων χημικών αναλύσεων σε δείγματα αντικειμένων που ανήκαν στα θύματα εντοπίστηκαν χημικά στοιχεία που συνδέονται με τη νοθεία καυσίμων και δεν ανήκουν στο δηλωμένο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Η διαδικασία ερευνών για την παρακολούθηση του παράνομου φορτίου, καθώς και των ατόμων που είναι υπεύθυνα για την εντολή της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος, ανήκει στις αρμοδιότητες των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών. Είναι προφανές ότι αυτή η ενέργεια επηρέασε τον τόπο του εγκλήματος, αλλοιώνοντας άμεσα και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Συνεπώς, το σημείο του δυστυχήματος έπρεπε να διατηρηθεί αναλλοίωτο και να παραμείνει υπό προστασία μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης.

Συγκλονιστική η προσπάθεια της Προέδρου του Συλλόγου Συγγενών της κ. Καρυστιανού να ζητήσει από τη κοινωνία την ηλεκτρονική υπογραφή των Ελλήνων με αίτημα να καταργηθούν οι σχετικές συνταγματικές και νομοθετικές προβλέψεις περί των ποινικών ευθυνών Υπουργών και Βουλευτών.

1.350.000 περίπου πολίτες αυτού του κράτους που υπογράφουν το κείμενο στο διαδίκτυο, που κραυγάζουν στους δρόμους και ζητάνε να πάνε οι υπαίτιοι στο δικαστήριο και στη φυλακή, έχουν καθοδηγητές εμάς;

Σύσσωμη η κοινωνία ζητά να καταργηθούν οι συνταγματικές και όποιες άλλες διατάξεις που θεσπίζουν άσυλο σε υπουργούς και βουλευτές και να επιδιώκουν να δικαζόμαστε όπως όλοι οι πολίτες από το φυσικό μας δικαστή.

Η διαδικασία στην εξεταστική επιτροπή με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ξαναδούμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών , να αναθεωρήσουμε τις θέσεις μας για τον νόμο αυτό και να πειθαρχήσουμε σε αυτό που είναι απολύτως λογικό. Οι πολιτικοί να δικάζονται από το φυσικό τους δικαστή, όπως όλοι οι Έλληνες.

*Αλέξανδρος Αυλωνίτης, δικηγόρος, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., Τομεάρχης Δικαιοσύνης