Α. Αυλωνίτης – Κ. Μάλαμα : Μόνο με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να επανέλθει το Αχίλλειο στο επίπεδο που του αρμόζει.
Σε συνέντευξη της η κυρία Υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε την πολύ προβληματική εικόνα που εκπέμπει το μοναδικό μνημείο του Αχιλλείου της Κέρκυρας. Δυστυχώς, όμως, αναγκάστηκε να παραδεχτεί το πρόβλημα με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου και με μισές λέξεις. Για την αποκατάσταση της αλήθειας υπενθυμίζουμε τα εξής :
Στις 30 Οκτωβρίου 2024 επισκεφτήκαμε το Αχίλλειο και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την κάκιστη κατάσταση της εξέλιξης των έργων.
Στις 7 Νοεμβρίου 2023 προχωρήσαμε σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να μας αποδοθεί ο πλήρης φάκελος των μελετών και των έργων συντήρησης κι αποκατάστασης του παγκόσμιου μνημείου του Αχιλλείου.
Στις 5 Δεκεμβρίου και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης του φακέλου που μας παραδόθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία αποκαλύψαμε τους τρεις βασικούς λόγους της κατάρρευσης των έργων στο Αχίλλειο. Τους υπενθυμίζουμε : η Υπουργική Απόφαση του 2011 που αφαιρείται η καθολική προστασία από την ολότητα του μνημείου, οι εσφαλμένες μελέτες αποκατάστασης στην βάση της παραπάνω απόφασης (στις οποίες προβλέπεται αποξήλωση του χαρακτηριστικού ασπρόμαυρου μαρμάρινου δαπέδου) και τρίτον η εκτέλεση των αναστηλωτικών εργασιών από μη εξειδικευμένες ομάδες εργασίας.
Οι λόγοι αυτοί οφείλονται στα δομικά προβλήματα που αφορούν το γεγονός ότι το μνημείο ανήκει στην ΕΤΑΔ, σε έναν φορέα δηλαδή άσχετο με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και στους όρους των χρηματοδοτήσεων και της σύναψης των συμβάσεων εργολαβιών, στην βάση σκανδαλωδών εκπτώσεων που κατέστησαν την εκτέλεση των έργων αδύνατη.
Η δική μας πρόταση για την διάσωση κι ανάδειξη του Αχιλλείου περιγράφεται στην πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον πολιτισμό και βρίσκεται στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. https://www.isyriza.gr/pn_politistiki_klhronomia_form
Στά άρθρα 10 έως 14 της πρότασης νόμου προτείνεται η μεταβίβαση της κυριότητας όλων των νεώτερων μνημείων που ανήκουν σε φορείς του δημοσίου, όπως ακριβώς το Αχίλλειο, το Μουσείο του και το προσωπικό του, στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να τελειώσει η διοικητική πολυδιάσπαση κι ο καθ’ύλην αρμόδιος φορέας να έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου. Ταυτόχρονα, προτείνεται η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των μνημείων αυτών από το Εθνικό Ταμείο Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, ένα Ταμείο που δημιουργούμε για να διασφαλιστεί η χρηματοδοτική συνέχεια τέτοιων κρίσιμων έργων, με πλήρη και συνεκτικό έλεγχο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ας μελετήσει η κυρία Μενδώνη την πρόταση νόμου μας κι αν και εφόσον έρθει στην Κέρκυρα να επισκεφτεί το Αχίλλειο, εδώ είμαστε να την συζητήσουμε.