Προς

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

 

Θέμα: «Καθιέρωση της 9ης Οκτωβρίου ως ημέρας πανελλήνιου εορτασμού τιμής και μνήμης στον Ιωάννη Καποδίστρια»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Λαμβάνω την πρωτοβουλία ως βουλευτής Κέρκυρας (γενέτειρας του Ιωάννη Καποδίστρια), και κατόπιν ενημέρωσης, για την πρόθεσή μου αυτή, των συναδέλφων βουλευτών της Κέρκυρας και της Αργολίδας (Ναύπλιο π. Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους και τόπος δολοφονίας του), να σας αποστείλω την πρόταση που ήδη έχει υιοθετηθεί και αποτελεί συμπέρασμα του επιστημονικού συνεδρίου «Ιωάννης Καποδίστριας, ο οραματιστής» που διεξήχθη στην Κέρκυρα μεταξύ 8 και 10 Οκτωβρίου 2021 υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με αφορμή την επέτειο μνήμης του θανάτου του.

Ο Ιωάννης Α.-Μ. Καποδίστριας (Κέρκυρα 10 Φεβρουαρίου 1776 – Ναύπλιο 27 Σεπτεμβρίου / 9 Οκτωβρίου 1831) αποτελεί φωτεινό παράδειγμα πολιτικού, ο οποίος με το διεθνές κύρος, την εμπειρία, τις ικανότητες, τον ηθικο-ψυχικό εξοπλισμό και την ίδια, τη ζωή του προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες στην υπόθεση της θεμελίωσης του νέου Ελληνικού Κράτους.

Ήδη, από το 1803 αναμείχθηκε στα πολιτικά του πρώτου κράτους Ελλήνων «Επτάνησος Πολιτεία,1800-1807» ως «Γραμματέας της Επικράτειας», αναλαμβάνοντας σημαντικές αποστολές όπως την οργάνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, την ειρήνευση της Κεφαλλονιάς και την άμυνα της Λευκάδας στις επιθέσεις του Αλή πασά των Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια, εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία και κατάφερε να αναδειχθεί ως σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Τσάρου με καθήκοντα Υπουργού. Εκτιμώντας τις ικανότητες του, ο Ρώσος αυτοκράτορας του ανέθεσε την εκπροσώπησή του στα διεθνές συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας και στη συνταγματική συγκρότηση των καντονιών της Ελβετίας. Με τις πιέσεις του, η Συνθήκη των Παρισίων του 1815 αναγνώρισε την επανίδρυση προστατευόμενου από τους Βρετανούς κράτους Ελλήνων (Ιόνιον Κράτος, 1815-1864), τη διασύνδεση των Γερμανικών κρατών και τη διάσωση της Γαλλίας.

Την ίδια περίοδο με τον Άνθιμο Γαζή και Έλληνες της διασποράς ίδρυσε στη Βιέννη, την «Εταιρεία των Φίλων των Μουσών», η οποία αποσκοπούσε στη συλλογή χρημάτων για την ίδρυση ελληνικών σχολείων και τη χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες σπουδαστές.

Η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης και η αντιπάθεια του Κλέμενς φον Μέττερνιχ τον απομάκρυνε από την ενεργή διπλωματία, του έδωσε όμως την ευκαιρία να υποστηρίξει τότε ηθικά και υλικά, τους Έλληνες επαναστάτες. Στις 14 Απριλίου 1827, η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε πρώτο Κυβερνήτη της «Ελληνικής Πολιτείας» με επταετή θητεία που όμως, δεν ολοκλήρωσε λόγω της δολοφονίας του. Ως Κυβερνήτης προώθησε ένα τεράστιο διοικητικό και νομοθετικό έργο με σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εκκλησίας και ειδικότερα της Εκπαίδευσης. Πέτυχε επίσης, την επέκταση των συνόρων του νέου κράτους και την κατοχύρωση της ελληνικής ανεξαρτησίας. Παράλληλα, φρόντισε τις οικογένειες των πεσόντων αγωνιστών, την εξαγορά αιχμαλώτων, την περίθαλψη των ορφανών και την βελτιστοποίηση των καλλιεργειών.

Το έργο του αναγνωρίζεται από τα κράτη που ευεργετήθηκαν με μνημεία, επιστημονικές μελέτες και τιμητικές εκδηλώσεις. Αγάλματά του υπάρχουν στην Ελβετία, τη Ρωσία, τη Σλοβενία, ενώ απεικόνισή του υπάρχει στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας ως επιφανούς αποφοίτου. Η Ελβετία έχει θεσπίσει εβδομάδα τιμητικών εκδηλώσεων διεθνούς κύρους όπως και η Γαλλία.

Με βάση τη σύντομη αυτή αναφορά στη συνεισφορά του Ιωάννη Καποδίστρια προς την Ελλάδα και ως ελάχιστο φόρο τιμής από όλους τους Έλληνες προς αυτόν, παρακινούμαι ηθικά να προτείνω στη Βουλή των Ελλήνων και σε Εσάς, προσωπικά που διευθύνετε υπό την παρούσα θεσμική σας θέση το συνολικό έργο της, να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες με σκοπό την καθιέρωση της ημέρας του θανάτου του -9η Οκτωβρίου, με το νέο ημερολόγιο, – ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού τιμής και μνήμης στον πρώτο Έλληνα Κυβερνήτη.

Βρίσκομαι στη διάθεσή Σας για οποιαδήποτε επικοινωνία και συνεννόηση.

Με εκτίμηση,

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.