Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με τα σοβαρά κενά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την πρόβλεψη της «ευέλικτης προσέλευσης», που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και υπονομεύουν τον έλεγχο των παραβιάσεων.

Οι βουλευτές τονίζουν πως ήδη δημιουργούνται προβλήματα με την λεγόμενη “ευέλικτη προσέλευση” καθώς δεν αποσαφηνίζεται ο όρος ούτε σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου, ούτε σε ποια αιτιολογική βάση, ούτε με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την θέσπιση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας των υπερωριών και της υπερεργασίας κατάφερε να δηλωθούν για πρώτη φορά 6 εκατ. ώρες υπερωριών, που μέχρι τότε ούτε δηλώνονταν, ούτε πληρώνονταν, με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των εργαζομένων και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Να μεριμνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για την προστασία των εργαζομένων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Σοβαρά κενά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η πρόβλεψη της «ευέλικτης προσέλευσης» ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και υπονομεύουν τον έλεγχο των παραβιάσεων

Από 1ης Ιουλίου 2022 τέθηκε σε εφαρμογή η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε πρώτη φάση για εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ με στόχο την καταγραφή της άφιξης και της αποχώρησης των εργαζόμενων από τη δουλειά σε πραγματικό χρόνο, την παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων και ως εκ τούτου την καταπολέμηση της “μαύρης εργασίας” και των απλήρωτων υπερωριών.

Από την πρώτη στιγμή, ήδη από τη συζήτηση του σ/ν που εισήγαγε το ανωτέρω μέτρο, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι χρήσιμο εργαλείο, δεν αποτελεί όμως πανάκεια. Προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, που – σε καμία περίπτωση – δεν διασφαλίζεται από μια κυβέρνηση που απαξίωσε το ΣΕΠΕ, απορρύθμισε και ενθαρρύνει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την θέσπιση της ηλεκτρονικής προαναγγελίας των υπερωριών και της υπερεργασίας κατάφερε να δηλωθούν για πρώτη φορά 6 εκατ. ώρες υπερωριών, που μέχρι τότε ούτε δηλώνονταν, ούτε πληρώνονταν, με αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των εργαζομένων και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, προκύπτουν μία σειρά ζητημάτων που ζητούν άμεση αποσαφήνιση και ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, ζήτημα ανακύπτει σε ό,τι αφορά την “ευέλικτη προσέλευση” αφού δεν αποσαφηνίζεται ούτε ο όρος, ούτε οι προϋποθέσεις εφαρμογής της. Επιπλέον, δεν αποσαφηνίζεται ούτε στη βάση ποιου νομοθετικού πλαισίου σε ποια αιτιολογική βάση, ούτε με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα συμφωνείται η ευέλικτη προσέλευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Δεδομένου ότι, η σχέση εργοδότη εργαζομένου δεν είναι ισότιμη σχέση και ο εργαζόμενος είναι το αδύναμο μέρος που χρήζει προστασίας από το κράτος πρόνοιας.
Δεδομένου ότι, η ευέλικτη προσέλευση δύναται να γίνει μετά την έναρξη του δηλωθέντος ωραρίου έως το αργότερο 120 λεπτά.
Δεδομένου ότι, κατά την απογραφική διαδικασία, ο εργοδότης δηλώνει για κάθε μισθωτό τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν τον χρόνο εργασίας και ένα από αυτά τα στοιχεία είναι η ευέλικτη προσέλευση.
Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την κατάργηση “του βάσιμου λόγου απόλυσης”, τις αντεργατικές ρυθμίσεις και επιλογές της, την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών πλήττει τους εργαζόμενους και διαμορφώνει συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο και η αιτιολογική βάση της “ευελιξίας” αυτής;
2. Πως διασφαλίζεται η συμφωνία ή η διαφωνία του εργαζόμενου να εφαρμόσει ευέλικτο ωράριο;
3. Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα χρησιμοποιείται η ευέλικτη προσέλευση από τους εργοδότες ως επιπλέον ώρες αδήλωτης εργασίας;
4. Πως προστατεύονται οι εργαζόμενοι ώστε να μην υποκύψουν στις πιέσεις να δηλώνουν άλλο ωράριο από αυτό που πραγματικά εργάζονται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Λευτέρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Θάνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος