Μεγάλες οι ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό στα σχολεία.

Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, και σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Γι’αυτό και 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία της ζητάμε να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την κάλυψη των κενών.

Δείτε ολόκληρο το δελτίο τύπου εδώ :

 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα εκατοντάδες κενά των σχολείων σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, πραγματοποίησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές τονίζουν πως παρότι η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας. Οι ελλείψεις αυτές αφορούν ειδικότητες άκρως απαραίτητες για μαθήτριες και μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Σχολικοί Νοσηλευτές, κ.ά., η απουσία των οποίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη φοίτηση των εν λόγω παιδιών, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, κατ’ επέκταση.

Καλείται η αρμόδια Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την κάλυψη των κενών σε Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πότε αναμένεται η επόμενη φάση προσλήψεων του εν λόγω προσωπικού.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Πρώτο κουδούνι με ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό για τα σχολεία»

Παρότι η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Ιδιαίτερα στο Ε.Ε.Π. συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες άκρως απαραίτητες για μαθήτριες και μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Σχολικοί Νοσηλευτές, κ.ά., η απουσία των οποίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη φοίτηση των εν λόγω παιδιών, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, κατ’ επέκταση.

Χαρακτηριστικό είναι τα παράδειγμα 13χρονης μαθήτριας με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στο Ηράκλειο, η οποία καλείται σύμφωνα με δημοσιεύματα να αλλάξει σχολείο, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί νοσηλευτής στο σχολείο που φοιτά. Η εναλλακτική λύση είναι να προσλάβουν οι γονείς νοσηλευτή, καλύπτοντας από την τσέπη τους το κόστος!

Σύμφωνα με το πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) για την Ειδική Αγωγή, σοβαρά είναι τα προσκόμματα στην ένταξη στη γενική εκπαίδευση μαθητριών και μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ελλείμματα στην υλοποίηση της Παράλληλης Στήριξης, στη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης και στην εξειδικευμένη υποστήριξη από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικό Νοσηλευτή.

Όπως επισημαίνεται από τον ΣτΠ συγκεκριμένα για τους σχολικούς νοσηλευτές, η έλλειψή τους σε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά., που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας ή συνδρομής στη διαδικασία χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, κρίνεται πολύ σοβαρή και η σχολική φοίτηση χωρίς Νοσηλευτή ενέχει κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των παιδιών.

Επειδή τα μαθήματα στα σχολεία όλης της χώρας έχουν ξεκινήσει με σημαντικές ελλείψεις σε Ε.Ε.Π.

Επειδή η παρουσία Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. είναι ζωτικής σημασίας για τη φοίτηση στο σχολείο παιδιών που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη υποστήριξη.

Επειδή η δίχρονη εκπαίδευση κατέστη υποχρεωτική από την ηλικία των 4 ετών, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ώστε να παρέχεται στα παιδιά η τόσο σημαντική έγκαιρη πρώιμη παρέμβαση, την οποία ωστόσο στερούνται λόγω της ελλιπούς στελέχωσης.

Επειδή ιδιαίτερα η απουσία σχολικού νοσηλευτή σε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας ενέχει κινδύνους ακόμα και για τη ζωή τους.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την κάλυψη των κενών σε Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
2. Πότε αναμένεται η επόμενη φάση προσλήψεων των σε Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης

Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος
Βαγενά Αννα
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζέϊμπεκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη ( Κατερίνα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία