Ερώτηση κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία των βουλευτών Μαμουλάκη Χάρη, του Φάμελλου Σωκράτη και του Χαρίτση Αλέξη και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ.

Οι βουλευτές, τονίζουν πως παρά την σημασία του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», εδώ και μήνες παρατηρούνται εξωφρενικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του, ενώ το σύστημα διαχείρισης του αντιμετωπίζει σοβαρές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζεται απρόθυμη να αντιμετωπίσει. Οι εκταμιεύσεις συνεχίζουν να κινούνται με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες τις αγοράς, οι ελεγκτές υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και ζητούν από τους ωφελούμενους έγγραφα που ο κανονισμός δεν προβλέπει, γεγονός που υποδεικνύει και προβλήματα στην στελέχωση και εκπαίδευση των εξωτερικών συνεργατών του προγράμματος. ‘

Άμεσα θα πρέπει η κυβέρνηση να μεριμνήσει προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα, και να παύσουν οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Παρά την σημαντική υποτίμηση της σημασίας της εξοικονόμησης ενέργειας στον αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που πρόσφατα παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η συνεισφορά της στην επίτευξη των στόχων για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι καθολικά επιστημονικά αποδεκτή. Είναι, δε, δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερης χρηματοδοτικής στήριξης από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται ληθαργικά στο πεδίο αυτό με τεράστιες καθυστερήσεις τόσο στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων όσο και στην υλοποίηση των υφιστάμενων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιδώσεις της στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Ως γνωστόν, το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» του έτους 2020 έχει συνολικό προϋπολογισμό περί τα 900 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ενώ δικαιούχος του προγράμματος, είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα A.E..

Παρά την σημασία του προγράμματος, εδώ και μήνες παρατηρούνται εξωφρενικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του, ενώ το σύστημα διαχείρισης του αντιμετωπίζει σοβαρές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις τις οποίες η κυβέρνηση παρουσιάζεται απρόθυμη να αντιμετωπίσει. Οι εκταμιεύσεις συνεχίζουν να κινούνται με χαρακτηριστικά αργό ρυθμό ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες τις αγοράς, οι ελεγκτές υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και ζητούν από τους ωφελούμενους έγγραφα που ο κανονισμός δεν προβλέπει, γεγονός που υποδεικνύει και προβλήματα στην στελέχωση και εκπαίδευση των εξωτερικών συνεργατών του προγράμματος. Οι παραπάνω καθυστερήσεις, που πλέον συχνά υπερβαίνουν το δωδεκάμηνο, λαμβάνουν χώρα την ώρα που ο κανονισμός του προβλέπει η εκταμίευση να πραγματοποιείται εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης.

Για το ζήτημα αυτό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει κατά το παρελθόν επανειλημμένες ερωτήσεις προς τις ηγεσίες των δύο συναρμόδιων Υπουργείων. Με την από 18/04/2022 απάντηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΑ αναφέρθηκε ότι στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν γίνει 37.224 υπαγωγές ωφελούμενων, είχε ολοκληρωθεί και πραγματοποιηθεί η πληρωμή 5.441 αιτήσεων, ενώ σε διαδικασία ελέγχου βρίσκονταν περί τις 3.000 και πλέον αιτήσεις. Μάλιστα, στην από 14/04/2022 απάντηση που είχε κατατεθεί στην Βουλή από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναφέρονταν ότι οι τότε κατατεθειμένες αιτήσεις θα έπρεπε να έχουν «λογικά ολοκληρωθεί στο 3μηνο».
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πόσες αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα και σε ποιο
στάδιο; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων;
2) Τι ποσά έχουν εκταμιευθεί / αποδοθεί στους δικαιούχους και προμηθευτές;
3) Τι σκοπεύουν να κάνουν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές υλικών;
4) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»;
5) Με ποιο τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες στην στελέχωση του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτσης Αλέξης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος -Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γιαννούλης Χρήστος

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μπέττυ Σκούφα

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Συρμαλένιος Νίκος

Τόλκας Άγγελος

Τρύφων Αλεξιάδης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία