Ερώτηση κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη για την στήριξη των κτηνοτρόφων και για τους κτηνοτρόφους που μένουν εκτός Μέτρου 22 και δίχως ενίσχυση σε ζωοτροφές.

Οι βουλευτές τονίζουν πως οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν χωρίς ενίσχυση στις ζωοτροφές και εκτός του Μέτρου 22. Η απογοήτευση των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη, καθώς αυτή η έκτακτη προσωρινή στήριξη δεν λύνει το πρόβλημα αφενός, αφετέρου αποκλείονται από αυτήν πολλοί κτηνοτρόφοι.

Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων σε σταθερή βάση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Εκτός ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και ενιαίας ενίσχυσης»

Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής οι κτηνοτρόφοι, ενώ πολλοί από αυτούς έμειναν εκτός του Μέτρου 22, αλλά και εκτός της ενιαίας ενίσχυσης. Τόσο η διατήρηση του ζωικού τους κεφαλαίου, όσο και η παραγωγή ζωικών προϊόντων λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και του πετρελαίου κίνησης, τίθενται σε κίνδυνο.

Αναφορικά με την τελευταία έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους, ύψους 89 εκ. του Μέτρου 22, η οποία αφορά στις δράσεις: υπομέτρο 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας και υπομέτρο 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους των τομέων εντατικής αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας, σύμφωνα με τους κτηνοτροφικούς φορείς τα ποσά ενίσχυσης είναι πολύ χαμηλά για να αντιμετωπιστεί έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100%.

Επισημαίνουμε ότι για το θέμα της στήριξης των κτηνοτρόφων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί μέσω του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι ανά κεφαλή ζώου με το συνολικό ποσό των 150 εκ. ευρώ. Το δε μέτρο 22 αφορούσε 89 εκ. ευρώ εκ των οποίων τρία εκατομμύρια χάθηκαν στο δρόμο! Τελικά, η απογοήτευση των κτηνοτρόφων είναι μεγάλη, καθώς η έκτακτη προσωρινή στήριξη δεν λύνει το πρόβλημα αφενός, αφετέρου αποκλείονται από αυτήν πολλοί κτηνοτρόφοι.

Μετά τις σχετικές δημοσιεύσεις πινάκων δικαιούχων,  πολλοί κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός πληρωμής, με την αιτιολογία των ελλιπών στοιχείων (παραδεκτές και μη παραδεκτές αιτήσεις).

Δυστυχώς, όμως οι κτηνοτρόφοι ήδη είναι σε δυσχέρεια, καθώς, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης του Οκτωβρίου του 2022, δεν άνοιξε το σύστημα για να γίνουν διορθώσεις, γεγονός πρωτοφανές, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην λάβουν ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη δόση της επιδότησης. Αντίθετα, μέχρι και πέρυσι η πλατφόρμα άνοιγε τέλη Οκτωβρίου για διορθώσεις, ακολούθως με την ολοκλήρωση των πληρωμών τέλη Δεκέμβρη, ενώ βάσει των διορθώσεων, που φέτος δεν έγιναν, πληρώνονταν τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου οι κτηνοτρόφοι που είχαν διορθώσει τα στοιχεία τους.

Ιδιαίτερα στην Κρήτη, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν απλά να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, καθώς πληρώνουν τις ζωοτροφές ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ δίνουν το γάλα σε τιμή χαμηλότερη.

Επειδή, ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης του ζωικού κεφαλαίου είναι πλέον ορατός.
Επειδή, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής θα δημιουργήσει ελλείψεις σε ζωικά προϊόντα.
Επειδή, πολλοί κτηνοτρόφοι έμειναν και εκτός ενιαίας ενίσχυσης.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
Προτίθεται να αυξήσει το ύψος της έκτακτης προσωρινής στήριξης στους κτηνοτρόφους, ώστε πραγματικά να καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής;
Σε ποιες επιπλέον ενέργειες θα προβεί για την στήριξη των κτηνοτρόφων;
Θα ανοίξει η πλατφόρμα που αφορά στην ενιαία ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ώστε να δοθεί δυνατότητα διόρθωσης λαθών ώστε να λάβουν την ενιαία ενίσχυση που δικαιούνται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ (Μανόλης)
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος