Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, προχώρησαν 31 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία των βουλευτών Β2 Αθηνών, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι δραματικές ελλείψεις φαρμάκων σε φαρμακεία της χώρας προκαλούν τεράστια ανησυχία σε φαρμακοποιούς και κυρίως σε ασθενείς. Η αγανάκτηση και η ανασφάλεια για χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, που αναγκάζονται να ψάχνουν για αγωγή από το ένα φαρμακείο στο άλλο, αδυνατώντας πλέον τις περισσότερες φορές να βρουν μια απλή αντιβίωση ή παυσίπονα, είναι τεράστια.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο φάρμακο είναι θεμελιώδες δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ρωτούν τον Υπουργό τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων αυτής της περιόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών»

Καθημερινά είναι πλέον τα δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων σε φαρμακεία της χώρας, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία σε φαρμακοποιούς και κυρίως σε ασθενείς.

Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, με τους φαρμακοποιούς του νησιού να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο πρέπει να παρέμβει άμεσα, καθώς η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη.

Τεράστια είναι η αγανάκτηση αλλά και η ανασφάλεια για χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, που αναγκάζονται να ψάχνουν για αγωγή από το ένα φαρμακείο στο άλλο, αδυνατώντας πλέον τις περισσότερες φορές να βρουν μια απλή αντιβίωση ή παυσίπονα.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν, γενικότερα, χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται τις αγωγές τους συστηματικά.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα τα οποία τα έχουν ανάγκη παιδιά, κυρίως αντιισταμινικά και αντιβιοτικά, σε μια περίοδο που καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου στον τοπικό τύπο, το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, καθώς ναι μεν έχει απαγορευτεί η εξαγωγή σε 75 φάρμακα, ωστόσο οι ελλείψεις αγγίζουν τις 400.

Για το εν λόγω ζήτημα έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται και επιδεινώνεται.

Στις 4 Νοεμβρίου ο Π. Κουρουμπλής κατάθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Υγείας την υπ΄αριθ. 126 Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου». Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε με απόλυτο τρόπο ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με απαγορεύσεις εξαγωγών, συνεχή παρακολούθηση των ελλείψεων μέσα από το μητρώο φαρμάκων, ελέγχους στις φαρμακαποθήκες και τήρηση εκ μέρους των πολυεθνικών του νόμου που τους υποχρεώνει να έχουν αποθέματα φαρμάκων για τρεις μήνες.

Έχουν γίνει έλεγχοι, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός για να διαπιστωθεί εάν τηρείται η υποχρέωση των φαρμακοβιομηχανιών να προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες με την τρέχουσα συνταγογράφηση συν 25% επιπλέον εισαγωγές φαρμάκων;

Έχουν γίνει έλεγχοι, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός για να διαπιστωθεί εάν επίτηδες δεν εισάγονται φάρμακα γιατί δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες να τα εισάγουν εξαιτίας του clawback στο τέλος του χρόνου;

Θα προχωρήσετε σε ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων και θα βάλετε πλαφόν συναλλαγής στις φαρμακαποθήκες της τάξεως του 10% για να περιορίσετε το φαινόμενο των εξαγωγών;

Οι ευθύνες βαραίνουν όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι τις αποποιούνται ρίχνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον όσο το Υπουργείο Υγείας ολιγωρεί στο να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα κυρίως των πολυεθνικών που εξακολουθούν να παραβιάζουν τον ισχύοντα νόμο; Θα δούμε κανένα σοβαρό πρόστιμο; Θα δούμε παραπομπή της υπόθεσης στην Εισαγγελική αρχή αφού με την έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων απειλούνται ζωές;

Επειδή, είναι ανεπίτρεπτο, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, να μένουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Επειδή, οι πολίτες υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, αδυνατώντας να βρουν ακόμα και φάρμακα ευρείας κατανάλωσης

Επειδή, οι ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Σε ποιες συγκεκριμένες και άμεσες για την συγκυρία παρεμβάσεις θα προβείτε για να αποκατασταθεί η επάρκεια στα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπουρνούς Ιωάννης
Παπαηλιού Γεώργιος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος