Στη σημασία που έχει για τον προοδευτικό κόσμο, το Πανεπιστήμιο των δημοκρατικών αγώνων αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης στη συζήτηση της Βουλής για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

“Η λέξη αντιμεταρρύθμιση δεν αρμόζει σε κανένα νομοσχέδιο για τη δημόσια Παιδεία…και στη συζήτηση που γίνεται για το νομοσχέδιο αυτό, ακούστηκε πολλές φορές” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε “Έχετε ιδεολογική εμμονή και μια πολιτική δέσμευση προς τους ιδιώτες χορηγούς σας να αλώσετε τα πανεπιστήμια με μόνο επιχείρημα τις παθογένειες τους”.

Ο κ. Αυλωνίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τον ιδεολογικό της εγωκεντρισμό επιχειρεί να καταλύσει κάθε έννοια του δημόσιου πανεπιστημίου, δείχνοντας διαρκώς με το δάκτυλο μόνον τα άσχημα ενός συστήματος.

“Μας κατηγορείτε εμάς, την Αριστερά ως εμμονικούς, μα εσείς σήμερα, εδώ με τούτο το νομοσχέδιο διεξάγετε μία ακραιφνώς ιδεολογική, πολιτική και ταξική μάχη” ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως τον Πρωθυπουργό που απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε και την κ. Κεραμέως ως την πιο απομονωμένη από την ακαδημαϊκή πραγματικότητα και σε διαρκή διαμάχη με την κοινότητα, Υπουργό.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού και την αναφορά του στο κ. Βερναρδάκη, ρωτώντας ευθέως “Πότε θα ανασκευάσετε για τα όσα μύρια προσβλητικά είπατε σε αυτούς τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας; Πότε θα ζητήσετε συγνώμη κ. Μητσοτάκη, κ. Γεωργιάδη, κ. Βορίδη και λοιποί για τη δολοφονία των χαρακτήρων τους, εδώ και σχεδόν 3 χρόνια;”.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ο κ. Αυλωνίτης εξήγησε πως ένα τέτοιο νομοθέτημα δεν μπορεί να μην διακατέχεται από δημοκρατικό πρόσημο και προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πνεύμα, ενώ σχολίασε εμφατικά την απουσία διαβούλευσης και συναίνεσης με την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα.

“Δεν αντιμετωπίζετε τη σημερινή υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ελληνικών ιδρυμάτων…. Προκαλείτε βραχυκύκλωση στη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ με ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης με υπερεξουσίες που καταργεί τη δημοκρατική αρχή εκλογής του πρύτανη, που καταστρατηγεί το αυτοδιοίκητο, που ρυθμίζει τα ΑΕΙ αποκλειστικά με τους νόμους της αγοράς”.

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για ιστορική αδιαφορία της κας Υπουργού για τις θέσεις των πανεπιστημιακών λειτουργών και χαρακτήρισε ιστορικές τις πελατειακές σχέσεις που θα αναπτυχθούν στη βάση του νέου μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ με τη διοικητική υπερσυγκέντρωση χωρίς λογοδοσία και ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ έκανε λόγο και για την αποψίλωση των περιφερειακών πανεπιστημίων, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επίκεντρο τη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου, το διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας, το διπλασιασμό του αριθμού μελών ΔΕΠ, τη δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τη ριζική ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους επιστήμονες και φυσικά, την άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με την παράλληλη καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ