Στις εργασίες του επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Κέρκυρα του 2042», συμμετέχει ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον συνέδριο, που συνδιοργανώνουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Περιφερειακό Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ και η ΠΕΔΙΝ, με ομιλίες έγκριτων επιστημόνων, για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Κέρκυρα, με στόχο να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για το μέλλον.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών ο κ. Αυλωνίτης συνεχάρη τους διοργανωτές, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την απόφαση συνένωσης δυνάμεων και επισήμανε ότι η πολιτική οφείλει να υποχωρεί μπροστά την επιστημοσύνη, να δοθεί βήμα στους ειδικούς, ώστε να καρποφορήσει το εγχείρημα χάραξης της πορεία της Κέρκυρας προς την επόμενης 20ετία. Αντιστοίχως το πολιτικό αποτύπωμα θα δοθεί μέσα από κατευθυντήριες γραμμές με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπικού μας χαρακτήρα, δήλωσε.

Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κλιματική αλλαγή, τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την εξοικονόμηση ενέργειας και την τεχνολογία, ως κρίσιμους τομείς που θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να γίνουν τώρα ουσιαστικά βήματα συνεργειών, με στόχευση: τον τουρισμό, την ενεργειακή επάρκεια, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις σύγχρονες και διασυνδεδεμένες συγκοινωνίες, τη δημόσια παιδεία, τον πολιτισμό και αθλητισμό και την υγεία, παρουσιάζοντας ανά τομέα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τι μπορεί να αλλάξει αν υπάρχει πολιτική βούληση.

«Στο συνέδριο αυτό είναι κρίσιμο άμεσα να υιοθετήσουμε και να συνθέσουμε καλές πρακτικές, προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά, ζητώντας άμεση ενεργοποίηση για αναστροφή της επικρατούσας κατάστασης.

Ακολουθεί όλη η ομιλία του βουλευτή Αλέξανδρου Αυλωνίτη

 

 

Είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσά σας ως Βουλευτής του νησιού μας, αλλά κυρίως ως ενεργός πολίτης με μια αυτοδιοικητική πορεία αρκετών ετών.

Θεωρώ καθήκον μου σε ένα Συνέδριο με θέμα την «Κέρκυρα του 2042»…20 δηλαδή χρόνια μετά, να τοποθετηθούμε με ειλικρίνεια απέναντι για το δημόσιο βίο μας.

Συγχαίρω την πρωτοβουλία σας λέγοντας πως είναι εξαιρετική η συνένωση φορέων, επιστημόνων και αυτοδιοικητικών, όταν μπορεί να οργανώσει με γόνιμο τρόπο, τη συζήτηση για το μέλλον της Κέρκυρας.

Το εγχείρημα αυτό δεν θα φέρει καρπούς, αν δεν υποχωρήσουμε όλοι από τις θέσεις μας, εμείς οι λιγότερο ειδικοί. Αν δεν δώσουμε χώρο στην επιστημοσύνη και την επαγγελματική αξιοσύνη αυτών που πιστοποιημένα την έχουν.

Θέλει θάρρος. Αν δεν προχωρήσουμε έτσι, ειλικρινά δεν θα προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στην Κέρκυρα.

Το δικό μας αποτύπωμα θα δοθεί μέσα από γραμμές κατεύθυνσης με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπικού μας χαρακτήρα.

Η συνθετότητα των προκλήσεων κάνει την πολιτική να χρειάζεται περισσότερη την επιστήμη. Δεν έχουμε τις λύσεις για όλα. Οι προβλέψεις μας συχνά, πέφτουν έξω.

Εσείς να έχετε τον κύριο λόγο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην Κέρκυρα, για την εξοικονόμηση της ενέργειας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τις τεχνολογίες αιχμής και το ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε μια περίοδο που η ανθρώπινη φτώχεια βαθαίνει, η κλιματική κρίση μεγεθύνεται… δείτε πόσες καταστροφές μας βρήκαν εξαιτίας σφοδρών καιρικών φαινομένων αλλά και η παγκόσμια κοινωνική ειρήνη δοκιμάζεται, κανένας τόπος δεν μένει ανεπηρέαστος.

Άρα αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι ένας σχεδιασμός με το βλέμμα στον άνθρωπο και τη βιώσιμη εξέλιξη του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και δημιουργεί.

Δεν μπορούμε να κάνουμε άλματα, μπορούμε όμως να κάνουμε μικρά και ουσιαστικά βήματα με συνέργειες.

Αυτή είναι η λέξη κλειδί που πρέπει να αναδειχθεί μέσα από το τριήμερο συνέδριό σας. Χωρίς συνεργατικότητα αρχών, φορέων, ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πολιτών, ακόμα και τα εύκολα και εφικτά, θα φαντάζουν δύσκολα.

Κυρίες και κύριοι,

Θα μιλήσω πιο συγκεκριμένα, ανά τομέα.

Τουρισμός. Που στοχεύουμε; Ποια η φέρουσα ικανότητα του νησιού; Πως συνυπάρχουν αρμονικά τουριστικές και οικονομικές επενδύσεις με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την ευζωία των κατοίκων;

Η Κέρκυρα βρίσκεται στο επίκεντρο εξελίξεων: Ανέγερση 5άστερων ξενοδοχείων, καλπάζουσα άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδιωτικές μαρίνες, ενδιαφέρον πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Στον αντίποδα πληθώρα προβλημάτων στο φυσικό περιβάλλον και έλλειψη στέγης. Για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, φοιτητές που έρχονται στο νησί μας αλλά και για τους νέους ανθρώπους που ξεκινούν τη ζωή τους.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό φανερά στο περιθώριο με χαμηλά μεροκάματα και καταβαραθρωμένα δικαιώματα.

Τι λέμε για όλα αυτά; Καλώς καμωμένα; Ανάπτυξη και βελτίωση της τοπικής οικονομίας σημαίνει τουρισμός 365 ημερών με ενεργές τις τοπικές κοινωνίες.

Βασική μας πρόταση είναι οι Τοπικοί Οργανισμοί Προώθησης Περιοχών (DMO’s) που κουβαλούν σημαντική επιστημοσύνη και εμπειρία στην πλάτη τους για την ισορροπημένη ανάπτυξη προορισμού και ανθρώπων.

Χρειαζόμαστε έναν DMO που θα συντονίζει όλους τους ανταγωνιστικούς συχνά μεταξύ τους και χωρίς γνώση φορείς, δήμους κοκ για να οργανωθεί το τουριστικό μας κεφάλαιο.

Ενεργειακή επάρκεια. Στενά συνυφασμένος με την ανάπτυξη των νησιών μας και με το τουριστικό μας προϊόν, ο ενεργειακός παράγοντας που είναι και εθνικός στην περίπτωσή μας. Θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα επάρκειας, αν δεν φροντίσουμε για τις εκμεταλλεύσεις που μπορούν αυτή τη στιγμή να αξιοποιηθούν και αν δεν σχεδιάσουμε την παραγωγή, την αποθήκευση και την κατανάλωση ενέργειας από τις επόμενες γενιές κερκυραίων.

Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Η Κερκυραϊκή γη είναι προικισμένη. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μεταποιητές πρέπει να ενισχυθούν για να κρατήσουν ζωντανή την παράδοσή μας. Ο υπερχιλιετής ελαιώνας μας χρειάζεται οργανωμένη προστασία. Τοπικά προϊόντα, όπως το κρασί, το κουμκουάτ, το μέλι, το λάδι κ.α. πρέπει να αναζητήσουν νέους δρόμους προς τον κόσμο.

Σας θυμίζω πως οι προτιμήσεις των επισκεπτών κατανέμονται ιεραρχικά στο Κλίμα, στην Ιστορία και στη Γαστρονομία. Πρέπει να συνδέσουμε τα τοπικά μας προϊόντα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας και να προσφέρουμε αυτό για το οποίο μας επιλέγει κάποιος ερχόμενος στον τόπο μας. Όχι κάτι άλλο!

Σύγχρονες και διασυνδεδεμένες συγκοινωνίες. Για την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών κι όχι μόνο για τη θερινή περίοδο, θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους Παξούς και τα Διαπόντια. Χρειάζονται δομικές αλλαγές, παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, εκσυγχρονισμός στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Η ανάπτυξη των υδατοδρομίων είναι θετική αναπτυξιακού τύπου εξέλιξη.

Δημόσια παιδεία. Η ιστορική Ιόνιος Ακαδημία αποτελεί χώρο σημαντικού ερευνητικού έργου και πανεπιστημιακών διεθνούς ακτινοβολίας που πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά και υλικά από το Κράτος κι όχι να οδηγείται σε συρρίκνωση. Η έρευνα και η ανάπτυξη μπορεί να ευδοκιμήσει στο νησί μας. Για αυτό και προτείνω τη σύσταση ειδικού Εργαστηρίου για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Μαζί και ο Πολιτισμός, που είναι ο πλούτος μας και ο Αθλητισμός. Στα Ιόνια νησιά, έχουμε μακρά παράδοση, πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και μνημεία. Χρειάζεται πυξίδα όμως και σοβαρός σχεδιασμός για να τα αξιοποιήσουμε.

Στον αθλητισμό είναι απαράδεκτη η εικόνα των αθλητικών μας εγκαταστάσεων. Έχω ασχοληθεί ενδελεχώς κοινοβουλευτικά, αναμένεται να συζητηθεί μια επίκαιρη ερώτησή μου τις επόμενες ημέρες. Αυτή η τριτοκοσμική εικόνα δεν αξίζει στους αθλητές μας. Παράλληλα βέβαια, με τις ελλείψεις σε Βορρά και Νότο, σε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, ο σημαντικός τομέας της Υγείας. Ας μην περιγράψω την αλγεινή εικόνα στις δομές υγείας του νησιού μας, συνεπεία κυβερνητικών πολιτικών απαξίωσης. Η άμεση ενίσχυση Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να συνεχίσουν τα νησιά μας να είναι ασφαλή. Ειδική μνεία κάνω για το ΕΚΑΒ και τις διακομιδές στην ηπειρωτική χώρα.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι στο Συνέδριο αυτό είναι κρίσιμο άμεσα να υιοθετήσουμε και να συνθέσουμε καλές πρακτικές.

Υπάρχουν προγράμματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για όλα τα παραπάνω, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχουμε ιδιαιτερότητες και πλεονεκτήματα και εμείς συνεργούμε σε μια αυτοκαταστροφική οπισθοδρόμηση.

Έχουμε τις ρίζες μας και σε αυτές πρέπει να επενδύσουμε με ό,τι καλό φέρει η εποχή μας.

Με αυτές τις σκέψεις, αναμένουμε τις ενδιαφέρουσες ομιλίες κι εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.